A Világ legnagyobb Munka Börzéje:Elance-The largest categories of work:Elance

ELANCE-ról mindent/Information about Elance ELANCE-ról mindent / Information about Elance: Elance rol mint (Emberpiac)

2011. január 24., hétfő

Elance rol mint (Emberpiac)

Azt hiszem, igaza van azoknak, akik úgy gondolják, hogy a "jövő szerkesztőségében" a mostaninál sokkal kevesebb lesz az állandó munkatárs, nagyobb szerepe lesz a kívülről szerzett anyagoknak, így a "bedolgozó" szabadúszók munkáinak is.

Többször írtam már olyan oldalakról, ahol szabadúszók árulhatják magukat, illetve már kész anyagaikat. Vannak közülük gyengébbek, vannak jobbak, de eddig egyik sem tűnt átütőnek. Az Elance, amit mostanában fedeztem fel koncepciójában és megvalósításában is minden hasonló vállalkozásnál átgondoltabbnak és működőképesebbnek tűnik.

Az Elance piactérként működik, vagyis egymás mellett kínálják a munkáltatók a megbízásokat, illetve a munkavállalók saját tudásukat. Az üzlet tárgyát olyan munkák képezik, amiket órabérben, vagy projekt-alapon lehet elvégezni. (Nem hagyományos álláskereső portálról van tehát szó.)

A kínált munkáék többsége természetesen valamilyen programozás-féle, de azért szép számmal akad munka szövegipari szakmunkások számára is. A jelenleg a rendszerben található 850 ilyen természetű megbízás többsége egyelőre nem vezércikkekre, vagy filmkritikákra vonatkozik. A megbízók inkább sajtóközleményt, webes szöveget, blogbejegyzést, vagy termékismertetőt szeretnének készíttetni.

Tetszik az Elance, mert - sok hirdetési felülettel ellentétben - informatív és átlátható. Mindenkinek érdeke, hogy részletes információkat közöljön az "áruról", legyen az egy munka leírása, vagy egy munkavállalói profil.  Pontosan lehet látni, hogy ki mit (kit) keres és hogy mit kínál, milyen "előélete" van a rendszerben stb. A munkák menete a rendszeren belül ellenőrizhető és kontrollált körülmények között zajlik a honoráriumok kifizetése is. Többet mesélni nem is érdemes, javaslom inkább, hogy kattintgass kincsit az Elancer oldalai között, olvasd el a tájékoztató anyagokat, a szolgáltatással foglalkozó cikkeket, nézegesd az Elance blogját.

Minden nagyszerűsége ellenére nem hiszem, hogy a vezető kiadványok a közeljövőben ilyen piactereken szereznének maguknak szerzőket. Egyelőre inkább csak a szövegipari kulimunkákra lehet ilyen módon embert szerezni, minden egyéb megbízás esetében továbbra is meghatározó marad a személyes ismeretség, az ajánlás.

Biztos vagyok benne, hogy itthon is sokan örülnének egy ilyen piactérnek.  Sok cégnek (nem feltétlenül csak a kisebbeknek) rendszeresen problémát jelent, hol lehetne embert találni egy kisebb grafikai, programozói, szövegírói munkára. Különösebb számolgatás után is jól látszik azonban, hogy egy Elance-szintű rendszer kialakítása, bevezetése (reklámozása, feltöltése az induláshoz elengedhetetlen számú "áruval") akkora összegbe kerülne, ami a mi viszonyaink között soha nem térülne meg. Kicsi piac, korlátozott lehetőségek. Helyben vagyunk.


by. pollner

  (cikk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése